• Állományleadási segédlet

grafika, együttgondolkodás, technológia

SEGÍTÜNK A TECHNIKAI KÉRDÉSEKBEN!

CTP rendszeren történő levilágításhoz az anyagokat FOGRA39 ICC profillal színbontott kompozit PDF file-ban kérjük leadni. Lehetőség szerint a file feleljen meg a PDF/X-1a szabványnak. (Kompozit, PDF 1.3 kompatibilis, az összes betű és kép beágyazva, a munka jellegétől függően csak CMYK, szürkeárnyalatos és spot színeket tartalmazzon, a trimbox (vágott méret) és a bleedbox (kifutó méret) legyen beállítva).

CTP

Anyagleadással, állománybefogadással kapcsolatos tudnivalók

Anyagleadással, állománybefogadással kapcsolatos tudnivalók:

Nyomdai kivitelezés megrendelésekor az ügyviteli megrendelés mellé minden esetben mellékelni kell a gyártáshoz szükséges grafikai állományt, vagy az arra való hivatkozást.

 • Az állományleadás lehet a megrendeléssel egy időben.
 • Az írásbeli megrendelés leadása után, eltérő időben. Az eltérő időben történő állományleadás esetén a megrendelés visszaigazolásnál az állományleadási időt vesszük alapul a kivitelezési határidő meghatározásához.
  Megrendeléskor az állománybeküldés lehetőségei:
 • Az állományleadás kötelező tartalmi elemei, amelyeket a fájlnévben vagy kísérő üzenetben fel kell tüntetni:
  – kalkulációs szám vagy
  – ügyfélnév vagy
 • E-mailben történő állományküldés:
 • csatolt fileként csak és kizárólag a ctp@innovariant.hu címre,
 • formátum: pdf x1a szabvány szerint,
 • a melléklet maximális mérete 10 MB
 • ennél nagyobb grafikai állományokat file küldő alkalmazásokkal kérjük küldeni: Toldacuccot, Mammutmail, Wetransfer, Dropbox, Google drive rendszer levelével, vagy annak adott linkjével – file-letöltési jogosultság megadásával
 • ftp szerverre való állományfeltöltés:
  – aki már rendelkezik ftp fiókkal, a saját fiókjába tölt az állományhoz rendelt kalkulációs szám megjelölésével – kísérőlevélben;
  – akinek nincs fiókja, de szeretne, a kapcsolattartóján keresztül igényelhet felhasználói fiókot
  – az állományfeltöltés tényéről e-mailt kérünk a ctp@innovariant.hu címre
  kalkulációs szám vagy ügyfélnév vagy a megrendelés iktatószámának, ill. a feltöltött fájlnév megadásával
 • Nem megfelelő állomány küldésekor lehetőség van a technikai szerkesztésre, technikai gépóra díj ellenében. A módosított állományt minden esetben elküldjük jóváhagyásra. A gyártást csak a Megrendelő jóváhagyása után indítjuk el. Ebben az esetben a grafikai tartalom esetleges módosulásáért nem vállaljuk a felelősséget.

NEM foglalkozunk a grafikai állományok nyomdai előkészítésével:

– ha az állomány nem rendelkezik azonosítóval: kalkszám, vagy iktatószám, vagy ügyfélnév
– ha nem a ctp@innovariant.hu érkezik az állomány
– ha az állományfeltöltés tényéről nem érkezik értesítő email a ctp@innovariant.hu címre
Megrendelés esetén minden esetben szükség van állományküldésre, még akkor is, ha az ajánlat egyeztetésekor már el lett küldve az állomány!

Változatlan állományból történő utánrendelés esetén a megrendelésben hivatkozni kell az előző megrendelés azonosító számára (táskaszámára, ami szerepel a kiadott számlán is).
Ha erre nincs lehetőség, akkor csak ügyfél által jóváhagyott állományból indulhat a gyártás.

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, kapcsolattartó kollegánk készséggel áll rendelkezésére.

PDF exportálásával kapcsolatos tudnivalók

CTP rendszeren történő levilágításhoz az anyagokat kompozit PDF file-ban kérjük leadni, lehetőség szerint a file feleljen meg a PDF/X-1a szabványnak (1.3 verzió).

 

Képek
 • CMYK vagy szürke-árnyalatos, raszteres képeknél minimum 150-300 dpi felbontás szükséges. (A képek felbontását az Adobe Acrobat Professional Preflight funkciójával tudja ellenőrizni!)
 • A képekhez ZIP bicubic (kettősköbös) tömörítést használjon!
 • A képekhez csak nyomdai kivitelezésre alkalmas file formátumokat használjon (TIFF, JPG, EPS, PDF).
Betűtípusok

Az összes betűtípus legyen beágyazva (vagy legörbítve), a nem beágyazott betűtípusok helyett a RIP Courier betűtípust fog használni! (A dokumentumban használt betűtípusokat az Adobe Acrobat Document Properties/Fonts funkciójával tudja ellenőrizni!)

A megfelelő betűtípusok kiválasztása és az olvashatóság érdekében, érdemes bizonyos esetekben 100% méretarányos próbanyomatot készíteni!

Színek
 • A nyomáshoz átadott PDF file csak CMYK és direkt színeket tartalmazzon.FOGRA 39 színprofilt használjon!
 • A dokumentumban csak azok a színek legyenek direkt színként meghatározva, amelyeket direkt színként kérnek nyomni! (A színeket az Acrobat Output Preview funkciójával tudja ellenőrizni!)
 • A színes háttéren lévő 100% fekete színű grafikai elemek, vonalas ábrák, szövegek felülnyomásban legyenek (overprint), az esetleges papírnyúlás miatt.
 • Fehér overprint hiba! Mivel alapesetben a fehér nem festékkel nyomódik, így azt felülnyomásba helyezve ezek ez elemek, szövegek nem fognak látszódni nyomásban!
 • A kisméretű fekete színű grafikai elemek, vonalas ábrák (0,35 mm alatt), szövegek (6 pt alatt) csak a fekete színkivonaton szerepeljenek.Gyártási technológiától, alapanyagtól függően ezek az értéket eltérhetnek! 
 • UV formalakkozott, ofszet formalakkozott, kaparós réteggel ellátott, dombor nyomott, prégelt és stancolt munkáknál külön pdf-ben kérjük a rétegeket úgy, hogy megegyezzen a grafika vágott méretével (trim box), így a grafika „fölé” helyezve a megfelelő helyre fog esni. Vagy a grafikában kell jelölni úgy, hogy direkt színként jelölve felülnyomásban (overprintben) kell megjeleníteni.
 • Fekete maximális összetétele:– Műnyomó: 360%– Ofszet: 270% – 320%Gyártási technológiától, alapanyagtól függően ezek az értékek eltérhetnek!
 • Szürke vagy átmenetes színárnyalatok összetételéhez kérjen javaslatot a gyártási technológia és alapanyag függvényében!
Trapping

A papírnyúlás miatt bekövetkező esetleges nyomási pontatlanságot kompenzáló számítógépes művelet.

Direkt színek vagy direktszín color találkozásánál szükséges átfedés (0,08 mm), ennek mértéke arányosa változik az elemek méretével!

Felületnemesítés

UV lakkozott, 3D UV felületkezelt, prégelt, dombor nyomott stb. anyagokkal kapcsolatban pontos technikai paramétereket az állomány, alapanyag és gyártási technológia ismeretében tudunk adni!

3D UV felületkezelés esetén fontos tudni, hogy hajtásba, vágásba és gerincbe nem kerülhet „kezelt felület”.

 

Proof

A színhelyesség ellenőrzésére érdekében javasolt a proof készítése, ami szimulálja a majdani ofszet termék látványát.

Proof nyomtatónk színvisszamérő rendszerrel rendelkezik, ezért minden esetben hitelesített proofot tudunk előállítani.

Stancolt termékek

Stancolt termékeknél minden esetben vektoros grafikát kérünk a stancrajzból. A gyártás előtt ajánlott a stancrajz előzetes ellenőrzése  és fehérmodell készítése. Ezekhez fontos tisztázni előre az alapanyagot is. A nem általunk készített stancrajzok funkcionalitásáért, működőképességért nem vállaljuk a felelősséget. 

Oldalak, kifutók
 • Az oldalak kilövés szerinti montírozását mi végezzük, a PDF file-ban az oldalak egyesével (nem oldalpárban), olvasásszerinti sorrendben (1, 2, 3, stb…) következzenek!
 • Ügyeljen arra, hogy az átadott PDF file tartalmazzon kifutókat (általában 2-3 mm, stancolásnál min. 5 mm) beállított vágott méretet és/vagy vágójeleket.
 • Több oldalas irkatűzött kiadványoknál – lehetőség szerint – az egész kiadványt egy PDF file-ban kérjük átadni.
 • Ha a kiadvány üres oldalakat tartalmaz, akkor azok is kerüljenek bele a PDF file-ba.
  Ragasztókötött munkáknál a borítót külön file-ban, oldalpárban gerinccel szerelve, a gerincméret jelölésével kérjük leadni.
 • Ragasztókötött kiadványok esetében figyelembe kell venni a borító és belív ragasztási helyeit, ide nem kerülhet grafika! Például a borító belső gerince, itt gerincméret+ 5-5 mm-t kell szabadon hagyni, a belív első és utolsó oldalánál a gerinc felöl 7-7 mm-es sávban nem szerepelhet olyan grafikai elem, amely hiánya miatt sérülhet a kiadvány tartalmi minősége.
 • Hajtott kiadványok esetében az egyértelmű kivitelezés érdekében az oldalakat szerelve kérjük, minden esetben hajtásminta megadásával.
 • A különböző típusú hajtások más-más nyomdai előkészítést, oldaltagolást igényelnek, például göngyölt típusú hajtások esetében minden behajló lapnak minimum 2-3 mm-el kisebbnek kell lennie (ez alapanyag vastagság miatt változó).

Tegye fel kérdését!

Ha már van konkrét kiadvány, megoldandó nyomdai feladat, küldje el kérdését vagy ajánlatkérését.
Forduljon hozzánk bizalommal!