Papír.Ár.Háttér. Fölkészülés.

Mint az az elmúlt időszakban tapasztalható volt, a külső gazdasági környezet változásai hatással voltak teljes nyomdaiparra. A közvetlen környezetünkben zajló események, az ukrán-orosz háború, és azok gazdasági vonatkozásai további általános árfelhajtó hatást eredményeznek a kontinens egészén.
Az iparágra vetítve ezek a környezeti hatások jelentkeznek az alapanyag, nyomdai segédanyag, a kapcsolódó energia és szállítási költségek árszínvonalának változásában. Sajnos ezt a tendenciát erősíti a HUF/EUR árfolyam számunkra kiszámíthatatlan változása is.

Az előzőekből adódó árváltozások nem egyszeri változások, hanem folyamatosak. Mindenki korrigál az említett hatásokhoz. A beszállítók megerősítették, hogy a kiadott áraikat a megrendelés befogadását követően, akár annak leszállításáig többször is módosíthatják – fölfelé.
Ezt a költségszint emelkedést a nyomda nem tudja egyedül viselni, ezeket kénytelen a kiadott árakban érvényesíteni, folyamatos korrekcióra kényszerülünk.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a korábban jelzett alapanyag átfutási határidők nem változtak. Ennek oka az országon belüli készletek szűkössége és az alapanyag szállítási határidők növekedése.

Mit tehet az ügyfél ebben a helyzetben?

  • Nagyobb figyelmet fordít a nyomdai kiadványok kivitelezésének időbeli tervezésére, a gyártás ütemezésére figyelembevéve az alapanyagbeszerzésből adódó hosszabb átfutási időket.
  • Nyitottságot mutat a technológiai javaslatainkra a gyártás optimalizálásának tekintetében.
  • Szorosabban együttműködik a velünk. Azaz már az ajánlatkérés fázisában jelzi a kivitelezés várható idejét. Ez komoly forintokat jelenthet és a megvalósulás sikerességét.

Bízunk abban, hogy belátható időn belül normalizálódik a helyzet, mert most olyan időket élünk, amiben még nem volt részünk. Tudásunkra, tapasztalatunkra és kapcsolatrendszerünkre támaszkodva igyekszünk a lehető legjobban alkalmazkodni hozzá.